Kahvenin Dünyasına Giriş

Efsane ve Tarih:

Bazı yaprakları ve meyveleri yedikten sonra enerjik hale gelen hayvanlara ve bu sihirli meyveleri yakındaki bir manastıra götüren çobanları Kaldi'ye dair ilginç bir hikaye vardır.

Kaldi'nin yaptığı sıcak, bitter içecekten içen keşişler, bu meyvelerden yapılan içecekten ne kadar içerlerse, dua etmek için o kadar uyanık kalabildiklerini fark ettiler.

Kahvenin, bir içecek olarak, popüleritesi Etiyopya'dan yakın doğuya doğru yayılmaya başlar. En çok da Müslümanlar arasında yaygınlaşmakta idi. Alkol Hz. Muhammed tarafından yasaklandığından, Müslüman erkekler, kahveyi alkol yerine uyarıcı bir içecek olarak kabul ettiler. Bir efsaneye göre "Kahve" kelimesi, Arapça şarap anlamına gelen "Kaveh" kelimesinden gelmektedir.

İçeceğin olağanüstü etkileri dolayısıyla Arapların günlük kullanım ve alışkanlıklarının bir parçası haline geldi. Efsane bir yana, "Kahve" isminin, kahvenin orijinal olarak yetiştirildiği Arabistan'daki Kaffa bölgesinden geldiği tarihsel bir gerçektir.

16. yüzyılın ortalarında kahve, antik kervan ticaret yollarından Yunanistan ve Türkiye'ye yayıldı. O zamanlar en önemli bilgi merkezlerinden biri olan Konstantinopolis'te birkaç "Kahve Evi" (Coffee House) açıldı.

Lezzetli siyah içecek daha sonra Venedikli tüccarlar tarafından 17. yüzyılın başında ithal edildi. Venedik'te ilk kahvehanelerden birinin açılmış oldu.

Kahvenin tarihinde önemli bir kilometre taşı, 1683'te, mağlup olan Türk ordusunun Avrupa'yı işgal ettikten sonra Viyana şehrini hızla terk ederek, yüzyıllar boyunca kavurmayı ve öğütmeyi öğrendikleri büyük miktarlarda kahve poşetlerini geride bırakmasıyla oldu.

Avusturyalılar başlangıçta Türklerin geride bıraktığı çuvallardaki fasulye benzeri şeylerin tek hörgüçlülerin yiyeceği olduğuna inanıyorlardı;ancak daha önce Asya'yı gezip bu fasulyelerle karşılaşan Polonyalı bir adam olan Bay Georg Kolschitzky'nin rehberliğinde gerçek kahve çekirdeklerinin doğası ve kavrulması konusunda kısa sürede tutkulu hale geldiler.

1683'te, Bay Kolschitzky, Viyana'nın ilk kahve dükkanı olan "Zur Blaue Flashe"yi açtı.

İlginç bir gerçek şudur ki:Kolschitzky, bir fırıncıya, Türkiye'nin al bayrağında bulunan "Hilal" sembolüne benzeyen yarım ay şeklinde bir tür ekmek pişirmesini emretti:temelde modern ve çok ünlü "kruvasan"ın da mucidi sayılmaktadır.

18. yüzyılda kafeler, insanların bir araya gelebilecekleri, kültür, bilgi, haber ve dedikodu alışverişinde bulunabilecekleri kültürel buluşma yerleri olarak Avrupa'ya yayıldı ve zenginleşti. İnsanların, erdemlerinin ve kusurlarının ayrıcalıklı gözlemevleri haline geldiler. Kahvehaneler, insanların zihninin olumlu düşüncelerle dolaşmasına izin veren sabit gemiler haline gelmişti.

Kahve Bitkisinin ve Çekirdeklerinin Genel Özellikleri:

Anavatanı Etiyopya olan kahve bitkisi, Rubiaceae familyasından, kalın, yeşil ve sivri yapraklı bir bitkidir. Dikildikten sonra 4-5 yıl içinde meyve vermeye başlar ve 20-30 yıl boyunca meyve vermeye devam eder.

En yaygın kahve çeşitleri Arabica ve Rosbusta’dır. Arabica kahveler daha çok yüksekliği 800-2000 metre olan yerlerde yetişir ve dünya kahve üretiminin yaklaşık % 70 ini oluşturur, robusta’ya oranla daha az kafein içerir.

Bu bitkiler genellikle Ekvator kemerinin etrafında, Oğlak ve Yengeç dönenceleri arasında bol yağış alan tropikal bölgelerde, 18-25 derece sıcaklıkta yetiştirilir ve her ağaç yılda bir kez “kahve kirazı” verir. Her ağaçtan yaklaşık 1 kilogram kahve çekirdeği elde edilir.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Bizden Haberler Basında Biz Videolarımız Sektörden Haberler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.